Header Ads

Lilith – Ibrani mitolojisi -2

Lilith – Ibrani mitolojisi -2


Tanrı ilk insanı yarattığında şöyle konuştu: "İnsanın yalnız olması iyi bir şey değil." Ve ona topraktan bir eş yarattı -ona benzeyen adı Lilith olan . Kısa süre sonra birbirleriyle kavga etmeye başladılar: Kadın erkeğe şöyle söyledi: "Ben senin altında yatmak istemiyorum." Ve ilk erkek karşılık verdi: "Ben senin altında değil üstünde yatmak istiyorum; çünkü sen altta kalan olmayı hak ediyorsun ve ben üstün olmayı hak ediyorum." Kadın karşılık verdi: "İkimiz de eşitiz; çünkü ikimiz de topraktan yaratıldık." Ve her ikisi de birbirlerini anlamayı reddettiler.

Lilith bunun farkına vardığında Tanrı'nın o özel ismini telaffuz etti ve dünyanın göğüne doğru yükseldi. Adem (insan) yaratıcısına şöyle seslendi: "Dünyanın Tanrısı, bana verdiğin kadın benden kaçtı." Bunun üzerine her şeye kadir olan Tanrı, Lilith'in peşinden üç tane melek gönderdi (Senoi, Sansenoi ve Semangelof) ve onu geri getirmelerini emretti. Her şeye kadir olan, Adem'e şöyle konuştu: "Geri dönmek istediği takdirde, tamam; ama şayet istemezse her gün yüz oğlunun ölümüne şahit olmayı göze almalıdır." Melekler kadını takip ettiler ve ileride bir gün Mısırlıların boğulacağı büyük suların altında onu yakaladılar. Onlar Tanrı'nın sözlerini kadına ilettiler. Ama o geri dönmek istemedi (Burada kullanılan kelime İbranicede kaybedilen değerlere geri dönmemek anlamındadır.).

Ona şöyle dediler:

"Seni denizde boğacağız." Kadın ise şöyle karşılık verdi: "Beni yalnız bırakın; çünkü ben çocukları zayıf düşürmekten başka bir işe yaramam: erkek çocukları doğumlarından sekizinci günlerine, kız çocuklarını ise doğumlarından yirminci günlerine kadar gözetmem emredildi." Melekler kadının söylediklerini duyduklarında onu yakalamak için daha çok ısrar ettiler, "Yaşayan ve var olan Tanrı'nın (El) adına yemin ediyorum ki sizin isimlerinizi veya suretlerin izi Camea'da gördüğüm takdirde o çocuğun üzerinde hak iddia etmeyeceğim."

Ve böylece kadın günbegün şeytanlarından yüz tanesinin ölmesini göze aldı. Bu sebeptendir ki biz (kitabı mukaddese inananlar) onların (meleklerin) isimlerini küçük çocukların Camea'larına yazarız. Kadın bunu gördüğünde verdiği sözü hatırlar ve çocuk iyileşir.

( Ben Sira alfabesi, yaklaşık İS 7. yy.: İbraniceden tam çeviri kyn. Yogelsang, s. 208. )

 

Telmud'da Lilith

Gecelerin dişi şeytanı Lilith'in uzun saçları vardır. (B. Er. 100b)

Dişi gece şeytanı Lilith insana benzer ama kanatları vardır. (B. Nido 24b)

Haham Jeremie Ben Eleazar şu tespitte bulunmuştur: "Cennetten kovuluşu takip eden yıllarda, bir lanetin etkisinde bulunan ilk insan Adem; hayaletleri, erkek şeytanları ve dişi gece şeytanlarını, diğer adıyla Lilith'leri döllemiştir."

Haham Meir ise: "Adem ... ilk eşiyle olan ilişkisine yüz otuz yıl boyunca ara vermiş ve bu yüz otuz yıl boyunca üzerinde kıyafet olarak sadece incir yaprağı taşımıştır ... Adem'in Lilim'i döllediğine dair olan düşünceler, onun kendi kontrolü dışında saçtığı tohumların döllenmesinden kaynaklanmaktadır." diye iddia eder (B. Er. 18b).

Haham Hanina şöyle der: "Bir evde yalnız uyunmamalıdır; çünkü her kim evinde yalnız uyuyakalırsa Lilith tarafından ele geçirilir." (B. Shab.15/b)

 

Notlar:

-       Musevilikte erkek çocuklar doğumdan sonraki 8. Günde sünnet edilirler

-       Lilith Adem-Havva günahlarıyla kovulmalarından önce cennetten ayrıldığı için ölümsüzdür

-       Daha sonraki Musevi gelenekleri takdire şayan bir şekilde aslında kadının adının dahi geçmediği bölümleri bile onunla bağdaştırırlar. Bir zamanlar Solomon'a gelen ve onun dillere destan bilgeliğinden faydalanmak isteyen efsanevi Saba Kraliçesi'nin Lilith'den başkası olmadığı iddia edilir.

-         -       Solomon'un karşısına çıkan ve yeni doğan bir bebeğin hangisinin olduğuna dair karar vermesini isteyen iki fahişenin de Lilith ve kızı Naamah olduğu söylenir ki İncil'de kadınların isimleri hiçbir şekilde geçmemektedir

-       Kitabı Mukaddes’de Lilith adı geçmemektedir

 

Kaynak:

1)            Lilith – Vera Zingsem

  

Lilith - Sümer tabletlerinde -1
https://fethidemir.blogspot.com/2021/04/Lilith-Sumerler-1.html


Lilith – Psikoloji - 3
https://fethidemir.blogspot.com/2021/04/lilith-psikoloji-3.html


Sümer – Mısır bağlantısı

Sümer – Mısır bağlantısı Gebel el-Arak hançeri Paris’teki Louvre müzesi, 1916 yılında Hamamat vadisinin batısındaki Gebel el-Arak köyünde...

Tema resimleri 4x6 tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.