Header Ads

"GÜNAH KEÇİSİ" MİT'inin kaynağı

GÜNAH KEÇİSİ MİT'inin kaynağı


Levililer kitabına göre, Yom Kippur bayramında yani Kefaret gününde İsrailliler iki keçi kurban ederler. Hayvanlardan biri, Yahudilerin günahlarını affetmesi için Tanrı'ya sunulurken diğeri Hanok Kitabın'da Gözleyenler'in liderlerinden birinin ismi olan Azazel'e ayrılır (Levililer 16:10).

Bu kurban etme törenleri sırasında, papazın her iki elini 'Azazel için olan' keçinin başına koyup, 'İsrailoğulları'nın bütün günahlarını, işledikleri suçlardaki bütün aşırılıkları' onun üzerinde itiraf ettiği söylenir. Artık o bir "günah keçisi"dir. Daha sonra, hayvan 'hazırlanmış bir adamın eliyle ıssızlıklara' gönderilir(Levililer 16:21). 

Burada hayvan, günahkar melek Azazel'in sonsuza kadar çölde zincirle bağlı olarak görüldüğü kötü durumun anısına bir uçurumdan aşağı atılır. Çok daha sonraları bu günahları temsil etmek için keçinin başına al bir kuşak bağlandı, çünkü İşaya da 'sizin günahlarınız al olduğu halde, kar kadar beyaz olacak' denmektedir (İşaya 1:18). 


İslam kaynaklarında Azazil:
Şeytan'ın başka bir adı. Yahudi ve Hristiyan kaynaklarında Azazel, Azael, Hazazel diye de geçen bu kelimeye Kur'an-ı Kerîm'de ve Kütüb-i Sitte'de rastlanmaz. 

Bununla beraber İslâmî literatürde karşılaşılan bu kelime Azrâil ile karıştırılmamalıdır. İbni Kuteybe, Azâzîl'i İblis'in isimlerinden birisi olarak açıklamaktadır. (el-Maârif Beyrut 1390/1970, 8; Ayrıca Bkz. İbn Manzur Lisanü'l-Arab, Beyrut (t.y.) VI, 29) 

Hallâc-ı Mansur, bu konuda geniş bilgi vermektedir. Ona göre de Azâzîl, İblis'tir. Azâzîl, Hz. Âdem'e secde etmediğinden lânetlenmiş ve azledilmiştir. Önceleri gökte meleklere iyi, güzel şeylerden bahsederken sonra bu isyankâr tutumu yüzünden itibarını kaybetmiş olduğu için böylece adlandırılmıştır. İblis ile Azâzîl adları arasında bir türeme ilişkisi vardır (Hallac-ı Mansur, Kitabü't-Tavâsîn, terc., Y. Nuri Öztürk, İstanbul 1976, 109 vd.) Diğer müslüman yazarlarda da Azâzîl; İblis, Şeytan kelimeleriyle belirtilen varlığın bir adı olarak görülür.


--- wikipedia / Azazil ---
Azazil veya Azazel (AramiceרמשנאלArapçaعزازل, Azazil, İbraniceעזאזל, Aze'ezel), İbranicede tanrı El tarafından Azeez (desteklenmiş) anlamına gelir. Yom Kipurgününde mabeddeki hizmette yer alan iki keçiden, halkın günahını yüklenen birinin gönderildiği yer veya meleğin adıdır.
Kabala'ya göre, Enoch kitabında belirtildiği gibi olan ve insan kızlarıyla evlenerek dünyada Nefilim'ler çağını başlatan düşen meleklerin başı. Dahası, Azazil insanlara silah sanatı ve kozmetik işçiliği öğretti. bu sebeple yeryüzünün yolsuzluğundan sorumludur.
İslam'da Azazil kelimesi, Arapça kökenli bir sözcüktür. İbni Kuteybe'ye göre, İblis'in isimlerinden biridir. Hallac-ı Mansur'a göre de Adem'e secde etmediği için azledilmiştir. Abdullah bin Abbas göre, Azazil, meleklerin en bilgili olanıydı ve bir zamanlar yeryüzünde kötü cinlerle savaştı, sonra gururlandı ve Adem'e secde etmediği. Üstelik kendini daha üstün hissetti, çünkü ateşten yapılmıştı. Bir insan çamurdan yarattı, meleklerin nasıl yaptıklarını Allah'a sunamadı. (Onun ateşi onu meleklerin arasında özel biri haline getirmiş ve daha önce savaştığı cinlerden farklı olduğu söyleniyor)Daha sonra, Tanrı onu cennetten attı ve onu bir şeytana dönüştürülmüş ve ismi İblis'e değiştirildi.

Sümer – Mısır bağlantısı

Sümer – Mısır bağlantısı Gebel el-Arak hançeri Paris’teki Louvre müzesi, 1916 yılında Hamamat vadisinin batısındaki Gebel el-Arak köyünde...

Tema resimleri 4x6 tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.