Header Ads

ENOK’un Kitabı apokrif'tir!

ENOK’un Kitabı apokrif'tir!


"Peygamber Enok'un kitabı" - Sayfa: 7 
Enok’un Kitabı dinler tarihinin en ilginç metinlerinden biridir. İçinde anlatılanlar birçok kişiye bir bilim kurgu kitabı okuyor izlenimi verse de Enok’un Kitabı, Yahudi mistisizminin temel taşlarından biridir.
Enok’un Kitabı, önceleri bizim “Eski Ahit” ya da yanlış olarak “Tevrat” diye adlandırdığımız Tanah’ın Apokrif kitaplarından biri olarak kabul ediliyor olsa da sonradan “kaybolmuştur.” Bu “kayboluş”un nasıl olduğu bilinmemektedir. Bu kayboluşun nedenlerini anlamak için öncelikle Apokrif Kitap kavramına bakmak gerekmektedir.

Apokrif kitaplar, Yahudi dini külliyatında bulunduğu halde Tanah’a dahil edilmemiş olan kitaplardır. Apokrif sözcüğü Yunanca’dan gelmekte olup, “saklı”, “gizli” anlamını taşımaktadır. Apokrif sözcüğü daha çok Protestanlar tarafından kullanılmakta olup, Katolikler genelde, Kitab-ı Mukaddes’e dahil edilmeyen bu kitaplar için “deuterokanonik” sözcüğünü kullanırlar.

Yahudi dini külliyatında olan kitapları Tanah’a kimler, nasıl ve hangi kıstaslara göre seçmişlerdir bir bilgimiz yoktur, ancak bildiğimiz Tanah’ın MS 90 yıllarında artık saptanmış olduğudur. Hıristiyanlar ise bu kitaplarla daha sonra ilgilenmiş ve Kitab-ı Mukaddes dördüncü asırdan sonra şekillenmeye başlamıştır.

Enok’un Kitabı ise yukarıda belirttiğimiz gibi, başlangıçta Apokrif kitaplar içinde var olmakla beraber sonradan ortadan kaybolmuştur. Zaten Apokrif sözcüğü de zamanla daha farklı bir anlam kazanarak “okunmaması” gereken anlamına gelmiş ve kitapların çoğu sadece belli kimseler dışında okunamaz hale gelmiştir. Ancak her şeye rağmen Enok’un Kitabı, Kutsal Kitap’ın birçok yerinde alıntılarla yaşamış ve bazı apokrif kitaplara da esin kaynağı olmuştur. (Graves, Patai; 2009)

--------------- wiki ---------------------------------------------------
Hanok'un Kitabı, Kanonik kutsal metinlerden sayılmayan (Apokrif), ancak Kitabı Mukaddes'te (Eski ve Yeni Ahit) yer yer bahsedilen kitaptır. Kitaptaki çeşitli atıflar dini çevreleri rahatsız etmiş ve kutsal kitaplar külliyatından çıkarılmıştır. İki farklı nüshası vardır. Biri bir Rus manastırında bulunmuş ve Slav dilinde muhafaza edilmiştir. Adı "Hanok'un Sırlar Kitabı"dır. İkinci kitap ise "Hanok'un Kitabı"dır. Bu kitap 1772 yılında James Bruce tarafından bir Habeş manastırında bulunmuştur. Tanrının gökten kovduğu meleklerin yeryüzüne inmesinden ve Nephilim'i başlatmasından söz eder.

« Kendi bekamız için Lucifer'in çocuklarıyla (şeytan) dövüşmek zorunda kalacaksınız. Ve onlar katliamlar yapar, acımasızca hükmeder ve yok ederken, korkunç ıstıraplar çektirir. »

Hanok'un Jübileler Kitabı'nda şeytanlar, kadınlarla ilişkiye giren, cennetten kovulmuş melekler tarafından meydana getirilmiş canavarlar olarak tarif edilmişlerdir.

Başka bir efsaneye göre ise, Nefilim adı verilen ırk Şit'in oğullarıyla Kabil'in kızlarından dünyaya gelen kötü zihniyetli kişilerdir.
------------------------------------------------------------------

Enok-Hanok, NUH'un dedesinin babasıdır (Tevrat'a göre).
Enok-Hanok'un, Mısırlı Toth-Hermes ve İslamiyetteki İdris ile aynı kişi olduğu rivayet edilir.


----- Kitap Açıklaması ----

"Kitapta İdris'i de an. Çünkü o, özü sözü doğru olan bir peygamberdi. Onu yüce bir yere yükselttik" (Meryem Süresi 56-57) Kur'an-ı Kerim

1500 yıldır kayıp olan bir kutsal kitap, 1773 yılında Habeşistan'da bir manastırda bulundu. Peki hem Hıristiyanlar hem de Yahudiler neden bu kitabı ortadan kaldırmak istedi? Onları rahatsız eden ne vardı?

Enok (Hanok) hem Tevrat'ta hem de İncil'de anılmakta. Kuran'da Hz. İdris olarak anılıyor. Tufan öncesi bu peygamber Nuh'un büyükbabasıydı. Ölümü tatmadan 365 yaşında göğe alındı. Bazı eski yazarlara göre bilim ve sanatları, yazı yazmayı ilk öğreten kişi Hermes, Thoth ve/veya Merkür ile birdi.

Kitap, Tevrat gibi kutsal metinlerde anlaşılmayan ve kısa bir şekilde aktarılan birçok şeyi ayrıntılı bir şekilde betimliyor. Dehşet verici şeyler... Bunlar din adamlarını rahatsız etmiş olabilir.

Adem ve Havva'nın torunları dünyaya daha yeni nüfuz ederken Düşmüş Melekler (Nefilimler) yeryüzüne indiler... Tanrı'nın emirlerine karşı geldiler. İnsanlarla iç içe oldular. İnsanlara savaş, kozmetik, kıymetli taşlar ve günümüzde yaygın nice ilim ve sanatı öğrettiler. İnsanlarla düşüp kalktılar, melez çocukları dehşet saçan devler Nefilim'di. Sonra dünya çatırdadı, ekseni kaydı ve büyük bir tufan her şeyi alıp götürdü.

Enok'un Kitabı tarih öncesi uzaylı ziyaretçiler, batık kıtalar gibi birçok varsayıma yol açmıştır.


------------------------------------------------------------------
"Peygamber Enok'un kitabı" - Sayfa: 177-181 / 
İnsana benzemeyen bir oğlum oldu: NUH!
https://fethidemir.blogspot.com/2018/12/insana-benzemeyen-bir-oglum-oldu-nuh.html

------------------------------------------------------------------

"Peygamber Enok'un kitabı" - Sayfa: 183-184
Helena Petrova Blavatsky (Gizli Doktrin kitabından bir alıntı)

Kimi zaman Enos, Hanok ve nihai olarak Grekler tarafından Enokyan olarak tanımlanan esrarengiz ve kozmopolit Enok’u göz ardı ettiğimiz takdirde; Şeytan efsanesinin gelişim tarihi de eksik kalacaktır. Erken dönem Hıristiyan yazarlar "Düşmüş Melekler" kavramını onun kitabından alıp geliştirdiler.
https://fethidemir.blogspot.com/2018/06/enokyan-hanok-kimi-zaman-enos-hanok-ve.html

Sümer – Mısır bağlantısı

Sümer – Mısır bağlantısı Gebel el-Arak hançeri Paris’teki Louvre müzesi, 1916 yılında Hamamat vadisinin batısındaki Gebel el-Arak köyünde...

Tema resimleri 4x6 tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.