Header Ads

Enokyan – Hanok

Enokyan – Hanok

Kimi zaman Enos, Hanok ve nihai olarak Grekler tarafından Enokyan olarak tanımlanan esrarengiz ve kozmopolit Enok’u göz ardı ettiğimiz takdirde; Şeytan efsanesinin gelişim tarihi de eksik kalacaktır. Erken dönem Hıristiyan yazarlar "Düşmüş Melekler" kavramını onun kitabından alıp geliştirdiler.
Enok’un Kitabı apokrif olarak belirtilmiştir. Peki, apokrif ne anlama gelir. Bu sözcüğün etimolojisi onun gizli bir kitap olduğunu açıklar. Hirofant ve inisiye rahiplerin koruması altında mabet kütüphanelerinde avamın gözlerinde uzak tutulduğunu ima eder. Apokrif, Grekçe saklamak anlamına gelen “kripto” fiilinden gelir...
Özellikler Masonlar olmak üzere konuya ilgi duyan bazı yazarlar Enok’u Memfisli Tehuti, Thoth, Grek Hermes ve hatta Latin Merkür ile ilişkilendirmişlerdir. Kişi olarak bunların her biri birbirinden ayrıdır. Ancak esas anlamda, hepsi aynı kutsal yazarlar, inisiyatörler ve Okült ve Kadim Bilgeliğin kayıt edenleri kategorisine dâhildir. Onlar Kuran’da (bakınız 19:56, 57 / 21:85, 86) İdris veya “Bilge” (İnisiye) olarak geçen, Mısır ’da sanat, bilim, yazı, müzik ve astronomiyi ilk keşfedip insanlara sunan “Thoth” olarak bilinmektedir. Yahudiler arasında İdris, Enok’a dönüştü. Bar Hebraeus’e göre Enok “yazmayı ilk keşfeden” kitap, sanat, bilim ve gök hareketlerini ilk ortaya atan kişiydi. Grekler ona Orfeus derlerdi ve aynı şekilde her milletle adı değişti. Yedi sayısı ve astronomik açıdan bir yılın gün sayısı olan 365 sayısı bu ilkel inisiyatörler ile ilişkilendirilmektedir. Bu sayılar onların misyon ve kutsal görevlerini tanımlar, ancak tabii ki kişiliklerini değil. Enok, Adem soyunun yedinci neslinin, yedinci Patrikidir (önderidir). Orfeus inisiyasyonun yedi katmanlı sırrını temsil eden yedi telli Lir-forminks’e sahiptir. Başında yedi ışınlı güneş diskli Thoth güneşsel gemisiyle 365 derecelik yolculuğuna yapar.

Son olarak Thoth-Lunas haftanın yedi gününün yedi yönlü tanrısıdır. Ezoterik ve ruhsal açıdan Enokyan “Açık Gözlü Kahin” anlamına gelir. Hanok inisiyatör anlamına gelir.
Enok hakkında Josephus’un (MS 1. asır) anlattığı hikâyeye göre yazma ve kıymetli kitaplarını Merkür veya Seth (Şit) sütunlarının altında saklamıştı. Bu da “Bilgeliğin Babası” Hermes hakkında anlatılan hikâyeyle aynıdır. Yine de İsrail’i hak etmediği kadar yüceltmesine rağmen, ... Josephus tarih yazıyordu ve o sütunların kendi zamanında var olduğunu ve Set (Şit) tarafından yapıldığını yazmıştı.
* Helena Petrova Blavatsky (Gizli Doktrin kitabından)

Sümer – Mısır bağlantısı

Sümer – Mısır bağlantısı Gebel el-Arak hançeri Paris’teki Louvre müzesi, 1916 yılında Hamamat vadisinin batısındaki Gebel el-Arak köyünde...

Tema resimleri 4x6 tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.