Header Ads

Sümerler konusunda güvenilir kaynak: Samuel Noah Kramer

Sümerler konusunda güvenilir kaynak: Samuel Noah Kramer


Samuel Noah Kramer, Sümerolog, Asurolog (d. 28 Eylül 1897 Kiev-Rusya, ö. 26 Kasım 1990) dünyanın önde gelen Asur bilimcilerinden ve dünya çapında tanınmış Sümer ve Sümer dili uzmanıdır.

1919’da ailesiyle birlikte ABD’ye yerleşti; Temple Üniversitesi ve Pennsylvania Üniversitesi’nde eğitim gördü. Sümer dili ve edebiyatı üzerine uzmanlaştığı kariyerine, 1930-31’de Irak’a yaptığı önemli yolculukla adım attı. Bu sırada Sümer tabletlerinin kazı ve çözme çalışmalarını yürüttü. 1950’de Pennsylvania Üniversitesi müzesinin tablet koleksiyonlarından sorumlu oldu.

1946-1947 ve 1950-1951 yıllarında İstanbul’da Eski Şark Eserleri Müzesi’nde ve Bağdat müzelerinde araştırmalar yaptı. 1957’de SSCB’de ve 1970-1971’de Paris’te Sorbonne Üniversitesi’nde konuk öğretim üyesi olarak bulundu.

İstanbul arkeoloji müzesinde Muazzez İlmiye Çığ ve Hatice Kızılyay ile çalışmıştır.

Kramer, binlerce tableti okuyup yayımlamış ve yorumlarıyla Sümerce metinlerin çözülmesine önemli katkılar sağlamıştır. Özellikle Sümer edebiyatı ve mitolojisi ile ilgilenmiş, ünlü Gılgamış destanının birçok bölümünün öğrenilmesini, “Ur Ağıtı” gibi Sümer edebiyatının en başarılı örneklerinin tanınmasını ve Sümer eğitim sisteminin açıklığa kavuşmasını sağlamıştır. Sümer kültürü ve uygarlığının bu alanın dışındaki kimselerce de tanınıp sevilmesine yol açan popüler yayınlar gerçekleştirmiştir.

Amerikan Bilimler ve Sanatlar Akademisi, Amerikan Doğu Bilimleri Kurumu, Fransız ve İngiliz akademileri üyesidir.

"Sümerlerin dünyasında" isimli hayatını anlattığı, dilimize henüz çevrilmemiş bir biyografik kitabı da bulunmaktadır.

Son olarak İsrail'deki Bar-Ilan Üniversitesi bünyesinde kurulan "Asuroloji ve Eski Yakın Doğu Enstitüsüne" Kramer'in adı verilmiştir.

Eserleri:

Sümerler: Tarihleri, Kültürleri ve Karakterleri
Profesör Kramer büyük bir coşkuyla Sümer uygarlığı tarihinin ana hatlarını çizip şehirlerini, dinlerini, edebiyatlarını, bilimsel başarılarını ve sosyal yapılarını betimlemekte, son olarak da sümerlerden antik ve modern dünyaya kalan mirası sorgulamakta...


Sümerlerin Kurnaz Tanrısı Enki
Sümerlerin Kurnaz Tanrısı Enki, dünyanın eski edebiyatından yapılan bir çeviriler kitabıdır. Güney Mezopotamya'da kurulmuş kadim Sümer Enki'yi, panteonun en yüksek derecesini oluşturan dört tanrı ve tanrıçadan biri olarak kabul ederdi. Sümer'in en önemli mitleri Enki üzerinde yoğunlaşmıştır. Enki yaratıcı bir tanrıydı; ana tanrıçayla birlikte Sümerlerce bilinen evrenin büyük bölümüne biçim vermiştir. Aynı zamanda bir bereket figürüydü ve kozmosun düzenli işleyişini sağlayan "özler" ve "kaderler"e hakim olduğu düşünülürdü...


Sümer Mitolojisi
Kramer Sümerlerin mitolojisini ele alarak tanrılar, tanrıçalar, yaratılış, ölüler diyarı ve tufan mitlerinin yazılı tarihteki ilk bütünlüklü örneğini gözler önüne seriyor. Böylece tektanrılı dinlerle çoktanrılı dinler arasındaki ortak paydaları gösteriyor: İnsanın yaratılışı; kadın erkek ayrımı; yer, gök ve ölüm tanrıları; insanlığın bir tufanla cezalandırılışı... 



Tarih Sümer'de Başlar 
Yazılı Tarihteki Otuzdokuz İlk
İlk yasa sistemi hangi uygarlığa aitti? İlk vergi indirimini hangi uygarlık uyguladı? İlk vergi indirimini hangi uygarlık uyguladı? Ya ilk atasözü, ilk aşk şarkısı, ilk atasözü ve deyimler? Tüm bu soruların yanıtı hiç şüphesiz çiviyazısı denen yazılarını kil tabletlere geçirerek yazılı tarihi başlatan Sümerler olacaktır. Kitabı Mukaddes'te geçen birçok kavramın kökenlerinin de Sümerlerde olduğunu görmek kafalarımızda soru işaretleri uyandıracaktır. Önde gelen Sümeroglardan Samuel Noah Kramer, Sümerlerin insanlık taihine katkıda bulundukları 39 alanı, yıllar süren araştırmalar ve binlerce tabletin okunması sonucunda ortaya çakın bu kitapta topladı. Eğitimden aileye, tarımdan adalete, ahlaktan felsefeye, edebiyatan politikaya "Tarih Sümer'de Başlar."



    İstanbul Arkeoloji Müzelerinde Bulunan Sümer Edebi Tablet ve Parçaları 2


    Mezopotamya Mitolojisi - Jean Bottero / Samuel Noah Kramer

Kaynak: wikipedia ve diğer kaynaklar


--- Samuel Noah Kramer Asuroloji ve kadim yakın doğu çalışmaları enstitüsü
https://www.biu.ac.il/JS/Kramer/ 

Samuel Noah Kramer Asuroloji Enstitüsü 1980 yılında Bar-Ilan Üniversitesi'nde kuruldu. Kurucu üyeler: Pinhas Artzi (ilk Müdür), Jacob Klein, Aaron Skaist ve Amnon Altman. Enstitü, Bar-Ilan Üniversitesi, Yahudi Araştırmaları Fakültesi'ne bağlı olup İbranice ve Semitik Dilleri ve İncil Bölümü ile bağlantılıdır. Merhum Profesör Samuel Noah Kramer araştırma kütüphanesini Enstitü'ye devretti.

Enstitünün temel amacı, Asuriye, Sümeroloji ve ilgili alanlarda araştırma faaliyetlerini teşvik etmektir. Aşağıdaki alanlara özel önem verilmektedir: Mezopotamya Edebiyatı; Mezopotamya Yasası ve komşu halklar üzerindeki etkisi; Eski Yakın Doğu Tarihi; El-Amarna Çalışmaları; ve Asuriye ile İncil arasındaki karşılıklı ilişkiler.
...


--------- Konuyla ilgili Blog'daki diğer yazılar ----------------------------------

Anunnakiler’in Sümer tabletlerindeki GERÇEĞİ!
“Tarih Sümer’de başlar” / Samuel Noah Kramer
https://fethidemir.blogspot.com/2019/02/anunnakilerin-sumer-tabletlerindeki.html

https://fethidemir.blogspot.com/2018/12/sumer-kral-listesi-sumer-tabletleri.html
https://fethidemir.blogspot.com/2019/03/sumerlerin-gizemli-meleri.html
https://fethidemir.blogspot.com/2018/12/sumerde-insann-yaradls.html
https://fethidemir.blogspot.com/2018/09/sumercenin-turkce-ile-ilgisi-yok-sumer.html

Sümer – Mısır bağlantısı

Sümer – Mısır bağlantısı Gebel el-Arak hançeri Paris’teki Louvre müzesi, 1916 yılında Hamamat vadisinin batısındaki Gebel el-Arak köyünde...

Tema resimleri 4x6 tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.