Header Ads

Tek kişinin "Mercan Kalesi" inşaatı?

Tek kişinin "Mercan Kalesi" inşaatı?


Edward Leedskalnin; 10 Ağustos 1887'de Letonya'nın Riga kentinde doğdu. 1920 yılında Amerikaya göç etti. 1923 yılında nişanlısından ayrılıp kalbi kırılınca, sevgilisi için bir şato inşa etmeye başladı. İnşaat 28 yıl sürdü ve bu ufak tefek çelimsiz adam tek başına bazıları 30 tona ulaşan mercan kayalarını çıkardı, taşıdı, düzeltti ve yerlerine koydu. Bu amaçla Kalede yaklaşık 1.100 ton mercan kayası kullandı. Gizemi asla çözülemedi.

Bu yapı (Coral Castle) halen Florida'nın en büyük turist uğraklarından biridir.


------ DETAY BİLGİ: Edward Leedskalnin kimdir ve macerası nedir? ------------
Edward Leedskalnin, 10 Ağustos 1887'de Letonya'nın Riga kentinde doğdu. 1920 ylında Amerikaya göç etti. Ed 26 yaşındayken nişanlandı, gerçek aşkı Agnes Scuffs'la evlenmek için tüm hazırlıkları yaptı. Agnes, Ed'den on yaş daha gençti ve Ed ona “Tatlı Onaltı” adını verdi. Nişanlısı Agnes, törenden bir gün önce düğünü iptal etti.

Ed'inKalbi kırıldı ve bu trajik kayıptan derinden üzülen Ed, aslen Rock Gate Park olarak bilinen ancak şimdi Mercan Kalesi (Coral Castle) olarak bilinen dünyanın en dikkat çekici binalarından birini tek başına inşa etti. Dışarıdan yardım almadan ya da büyük makine kullanmadan Ed, Mercan Kalesi'ni tek başına, tek elle inşa etti ve 1.100 tondan fazla mercan kayayı oydu ve kaybettiği aşkı Agnes'e aşkının bir kanıtı oldu.

Ed'in çalışmasını dikkate değer bir başka kılan şey, onun boyu 1,52 cm civarında olan çelimsiz ve pek te sağlıklı  olmayan biri olmasıdır. Florida'nın bu bölümünde, bazı bölgelerdeki mercanlar 1,200 metre kalınlığa kadar olabilir. İnanılmaz derecede büyük mercan bloklarını yalnızca el aletlerini kullanarak kesip taşıdı. Kereste kamplarında çalışırken bazı yetenekler edinmişti ve Letonya'daki taş ustası bir aileden geliyordu. 

Ed Kanada, Kaliforniya ve Teksas'ta yaşamıştı, ancak bir tüberküloz başlangıcı teşhisi konduğunda daha iyi bir iklime geçmeye karar verdi. Ed, 1918'de Florida'ya taşındı ve 1936'ya kadar Florida City'de yaşadı. Ed çok özel bir insandı ve yanına inşa edilen planlı bir alt bölümü duyduğunda Homestead'e taşınmaya karar verdi ve 1936'da 10 dönüm arazi aldı. Ed, sonraki üç yıl boyunca Florida Şehri'nden Homestead'a inşa etmeye başladığı Coral Castle yapısının taşlarını 16 KM  mesafeye taşıyarak geçirdi.

Ed bütün bu oymaları 16 KM mesafeye nasıl taşıdı? Ed, üzerine iki ray yerleştirdiği eski bir Cumhuriyet kamyonunun şasisine sahipti. Yüklenen römorku Florida City'den Homestead'e götüren bir traktörü olan bir arkadaşı vardı. Ed çok basit bir hayat yaşadı; o araba sahibi değildi. Bunun yerine, Ed düzenli olarak yemek ve malzeme almak için bisikletini şehir merkezine 5,6 km sürecekti.

Birçok insan mercan oymalarının Dixie çevre yolu boyunca hareket ettiğini gördü, ancak hiç kimse Ed'in kamyonu doldurup boşalttığını görmedi. Ed, gece çalışmalarının çoğunu fener ışığıyla yaptı ve mahremiyetinin korunmasına yardımcı olmak için, Kale duvarları boyunca sayısız “gözetleme yeri” yaptı.

1940 yılında oymalar yapıldıktan sonra, Ed duvarları dikmeyi bitirdi. Mercan duvarları, küpler halinde ve her küp 6 kg  ağırlığındadır. Duvarın her bölümü; yaklaşık 2,5 metre yüksekliğinde, 1,20mt genişliğinde, 1 metre kalınlığında ve 5.8 tondan fazladır!

Mercan bloklarını nasıl hareket ettirdiği hakkında sorgulandığında, Ed sadece ağırlık kanunları anladığını ve iyi bir şekilde kaldıracağını söyledi. İlk okul dördüncü sınıf eğitimi almış olan bu adam, günümüzde kalıntıları sergilenen bir AC akım jeneratörü inşa etti ama nasıl kullandığına dair hiç bir tanık veya kanıt yok. Metodları; mühendisleri ve bilim adamlarını şaşırtmaya devam ediyor ve Ed'in yapım sırları genellikle Stonehenge ve büyük piramitlerle karşılaştırıldı.

Ed'den geriye sadece yazdığı beş kitapçık-broşürü kaldı. Ed'in bıraktığı “Her Evde Bir Kitap”; 3 konu hakkındaki düşünceleri içeriyordu;  Tatlı Onaltı, Yurt İçi ve Siyasi Görüşler. “Manyetik Akım” üzerine 3 adet broşür yazdı. Onun “Mineral, Sebze ve Hayvan Yaşamı” kitapçığı; yaşam döngüsüne dair inançlarını içeriyor. Bu broşürler, günümüzde ziyaretçilere açık olan şatonun  hediyelik eşya dükkanında satılmaktadır.

1951 Aralık'ında Ed hastalandı. Kalesinin kapısına “hastaneye gidiyorum” diyerek Miami'deki Jackson Anıtı'na giden bir otobüse bindi ve üç gün sonra 64 yaşında uykusunda öldü. Ölümünden sonra kale Michigan'da yaşayan bir yeğenine miras kaldı. 1953 yılında, ölümünden kısa bir süre önce, yeğeni Şatoyu Illinois'lu bir aileye sattı. Mülkiyet değişikliği sırasında, otuz beş adet 100 dolarlık banknot ve yaşama dair bir dizi talimat içeren bir Ed'in kişisel kutusu bulundu. Ed, broşür satışından ve US Highway 1’in Şato’yu geçtiği arazinin satışından, 10,25 sente tur düzenleyerek küçük bir geçim kaynağı sağlamıştı.

Edward Leedskalnin'in hayatındaki başarısı, Agnes Scuffs'a duyduğu büyük sevginin ölümsüz ifadesi olan Mercan Kalesini  1923-1951 yılları arasında tamamlamış olmasıdır. Mercan Kalesi ile kıyaslanabilecek diğer tek yer; yirmi yıl boyunca inşa edilmiş ve Kralın karısının anıtı olarak birkaç bin köle tarafından inşa edilen Tac Mahal'dir.

Ed'in mucizesi, bu şaşırtıcı şaheser üzerinde 28 yıl boyunca yoğun bir şekilde çalışmış olmasıdır. Ed, olağandışı bir şekilde karşılaştığı herkesin hayatına dokunan sıradan bir adamdı. Sonsuza dek taşa oyulmuş Mercan Kalesi, Ed'in “Tatlı Onaltı” sına olan sevgisini tanımlayan ve Mercan Kalesi ziyaretçilerini şaşırtmaya devam edecek olan zamansız bir güzelliktir.

Kaynaklar:

https://coralcastle.com/

--- Coral Castle Müzesi / --- Adres
28655 Güney Dixie Karayolu 
Miami, FL 33033 
(305) 248-6345 

Online Bilet: https://tix.extremetix.com/webtix/2820?salesRef=
FACE: https://www.facebook.com/CoralCastleMuseum/

http://mentalfloss.com/article/21833/edward-leedskalnin-and-his-coral-castle
https://unusualplaces.org/edward-leedskalnin-and-his-coral-palace/
http://www.wikizeroo.net/index.php?q=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvRWR3YXJkX0xlZWRza2Fsbmlu
http://www.wikizeroo.net/index.php?q=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvQ29yYWxfQ2FzdGxl

Sümer – Mısır bağlantısı

Sümer – Mısır bağlantısı Gebel el-Arak hançeri Paris’teki Louvre müzesi, 1916 yılında Hamamat vadisinin batısındaki Gebel el-Arak köyünde...

Tema resimleri 4x6 tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.