Header Ads

İnsanat bahçesi (Kafesteki sömürge)

İnsanat bahçesi (Kafesteki sömürge)



1906 yılında, Kongo bölgesinde yakalanan bir pigme New York’taki Bronx Hayvanat Bahçesi’ne getirildi.

Pigmeye Ota Benga ismi verildi ve bir kafesin içinde, bir orangutan ve dört şempanzeye birlikte halka gösterilmeye başlandı. Uzmanlar kamuoyuna bu hümanoidin eksik halka olabileceğini söylüyor ve bu varsayımlarını teyit etmek için de onu tüylü kardeşleriyle oynarken gösteriyorlardı.

Bir süre sonra Hıristiyan şefkati pigmeyi hayvanat bahçesinden kurtardı.

Her yol denendi, ama hiçbiri işe yaramadı. Ota Benga kurtarılmayı reddediyordu. Konuşmuyor, yemek masasında tabakları kırıyor, ona dokunmak isteyen herkese vuruyor, hiçbir iş yapmayı beceremiyor, kilise korosunda şarkı söylemeyip susuyor, onunla fotoğraf çektirmek isteyenleri ısırıyordu.

1916 kışının sonunda, on yıllık evcilleştirmenin ardından, Ota Benga ateşin karşısına oturdu, çırılçıplak soyundu, ona zorla giydirilmiş olan giysileri yaktı ve çaldığı bir tabancayla kendi kalbine nişan aldı.


-------------------------------------------------------------------------------------------
“Zoos Humains” tabiri günümüzde kullanılmasa da bundan 70 yıl önce hayli revaçtaydı.

Fransa’daki Paris yakınlarındaki Vincennes bölgesindeki küçük bir ormanlık alanda 1907 yılında kurulan bahçe adeta dönemin başarılı politikaları ve “kazançlarını” halka sunan birer gurur panayırları gibi lanse edilmiş.

Burada Madagaskar, Çin hindi, Sudan, Kongo, Tunus ve Fas’tan toplanan insanlar sergileniyordu. Oluşturulan mini köy ve pavyonlarda insanların “toplandıkları” bölgelere uygun habitatlar yaratılmaya çalışılıyor ve canlı figürler olarak da içlerine insanlar bırakılıyordu.

Sömürge sergisi
Bu organizasyonlar dev panayır alanlarında mini bir Sudan, Alaska ya da Tunus’un yöresel yapılarını inşa ediyor, içlerine bu ülkelerden getirdikleri insanları bırakıp adeta canlı bir insan müzesi gibi hizmet veriyorlardı. Her şey sömürge sahibi olmanın gücünü göstermek ve halka “yenilikçi” bir eğlence sunmak için. İsimleri de niyetlerini saklamıyordu: İnsan Hayvanat Bahçesi…


-------------------------------------------------------------------------------------------
İnsanat bahçesi
"1914 yılında Norveç’te, Oslo'nun göbeğinde bir insanat bahçesi açıldığını üç yıl önce öğrendik. Bunun üzerine, bu olayla ilgili fikirlerini almak üzere, Oslo'lularla konuşmaya başladık. Sonunda anladık ki, konuştuklarımızdan hiçbiri bu konuyu bilmiyor. Oysa 'bahçe' zamanında büyük ilgi çekmiş ve 2 milyonluk Norveç'te 1,4 milyon kişi tarafından gezilmiş. Buna rağmen kimsenin bu konuda bilgisinin olmaması şaşırtıcıydı. Birtakım şeylerin kolektif hafızadan silinmesinin mekanizmalarını anlamak gerçekten çok zor".



Sümer – Mısır bağlantısı

Sümer – Mısır bağlantısı Gebel el-Arak hançeri Paris’teki Louvre müzesi, 1916 yılında Hamamat vadisinin batısındaki Gebel el-Arak köyünde...

Tema resimleri 4x6 tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.